isabelleburlin.itgirls.se - MIDSOMMARGUIDEN - SÅ LYCKAS DU MED FESTEN
MIDSOMMARGUIDEN - SÅ LYCKAS DU MED FESTEN
Tre år i rad har jag och Rasmus styrt midsommarfest, i år har vi dock blivit bortbjudna. Jag kan tycka att det är lite skönt att slippa fixa och dona med en midsommarfest men samtidigt tycker jag att det känns lite tråkigt att inte få göra det. Det är ju så roligt! Midsommar är ju min bästa högtid, det är sommar, det är alltid roligt med fest, man äter god mat, alla är glada och det finns inga höga förväntningar som det gör kring julen exempelvis. Det är en härlig sommarfest helt enkelt. Men eftersom ansvaret i år inte ligger hos oss så vill jag ändå genom den här guiden hjälpa dig som väl ska planera en fest. Så nu tänkte jag dela med mig av mina bästa tips på hur jag tänker när jag planerar. Here we go:  

Locatin
- först och främst måste en ju bestämma var själva firandet ska äga rum. Är det inne i stan på en innegård, i sommarstugan eller på landet? Man får utifrån läget sedan se vad det finns för förutsättningar. Är man ute på landet exempelvis kanske man kan bjuda lite fler personer och så har en förhoppningsvis en större yta att röra sig på. 

Utnyttja ytorna - har ni kanske tillgång till en stor gärsmatta? Använd den! Att utnyttja trädgården är perfekt. Är det fint väder så lägg ut filtar på gräsmattan som gästerna kan sitta på, dra fram utemöblerna och skapa en liten soffgrupp under ett träd. Sätt upp parasoll för säkerhetsskull utifall det skulle börja regna. 


Partytält - Sätt upp partytält med väggar, man kan aldrig veta hur vädret ska bli så det gäller att vara förberedd på allt. Skulle det börja regna och blåsa kan ni alltid fly in i partytältet.

Dukning - Duka upp ett långbord, och istället för att köpa dyra midsommar-papperstallrikar osv så rekommenderar jag verkligen att köpa riktiga tallrikar och glas från IKEA. Det blir sjukt nog billigare och känns betydligt lyxigare. Perfekt att spara och lägga undan för andra fester där det ska dukas sen också. Plastmuggar är dock nödvändigt att köpa, gärna fler än vad du tror behövs - det går åt! Duk behöver man inte köpa om man inte vill då, ett smart knep är istället att ta ett helt vanligt lakan du redan har hemma att använda som duk. Det kostar inget, gör inget om någon spiller på, och ingen kommer märka att det är ett lakan. 


Dekorationer
- Cerpentiner, flaggor och andra klassiska dekorationer med gult och blått finns ju att köpa typ överallt under midsommarveckan. Glöm inte heller att använda växter, blad, grenar och blommor från naturen för att få en riktigt härlig sommarkänsla. Ett superbra tips är att ta vanliga skålar, tejpa ett rutnät över med genomskinlig tejp och sedan sticka ner en massa blommor där i. Det blir som en variant på Klongvasen och blommorna håller sig fina länge. Superfint! 

- Låt gästerna gå ut och plocka blommor, så kan de som vill binda egna kransar. Roligt och kreativt!  

Gäster & inbjudan - 15-20 personer tycker jag är lagom för en midsommarfest. Då behöver man inte laga superstora mängder mat, och det blir enklare att hålla i lekar osv eftersom det inte blir lika stora grupper i lagen. En smidig grej är att sköta inbjudan via en sluten grupp på facebook, då får alla samma information samtidigt och dyker det upp några frågor kan de lätt ställas och svaras på där. 

 
Namnplacering - tycker jag är ypperligt för ett sånt här tillfälle. Ofta sätter sig folk med samma personer. När du placerar ut namnskyltarna får du ha i åtanke vad det är för personer man sätter bredvid varandra. Har dessa några gemensamma intressen, är det en person som är introvert eller extrovert? Försök matcha ihop personer på ett bra sätt så att samtalen kan flyta på naturligt under middagen. Detta är superviktigt om det är några som inte redan är bekanta med varann. Ingen vill hamna i stela och awkward situationer.

Värme - Det måste det finnas tillgång till filtar under denna högtid då man aldrig riktigt kan lita på vädret. Man vill ju trotsa kylan och sitta ute när det väl blir kallare under kvällens/nattens gång. Finns det tillgång till infravärme är det ett plus men självklart inget måste.


Belysning
- Sitter man ute i partytältet på kvällen så måste det finnas lampor att tända. Häng även upp ljuslyktor och ljusslingor i taket samt levande ljus på bordet för den där riktigt mysiga känslan.Mat - Vill du inte pröjsa allt själv så går det lika bra att prata med gästerna innan. Då kan ni tillsammans komma överens om en meny som går hem hos alla och be sedan gästerna föra över/swisha pengar till ett konto ni använder till att handla all mat.

- Ett annat alternativ är knytis, alla får då i uppdrag att köpa och fixa en rätt/tillbehör var.- Väljer man att inte äta den klassiska midsommarmaten, så är ett smidigt sätt att tillaga mat i ugnen. Då slipper man lägga så mycket tid på att laga maten och kan istället umgås mer med gästerna.

 
- Väljer ni att grilla, så låt gästerna få vara med att göra detta. Det blir en bättre gemenskap och så slipper en person hänga vid grillen själv hela kvällen.
 
- Planera och förbered så mycket som möjligt av maten innan gästerna kommer. Då tar det inte lika lång tid att få fram maten på bordet sen när ni ska äta.Dryck - Be gästerna ta med sig sin egen dryck, alla vill ofta dricka olika saker. En rolig grej är dock att göra egen snaps, exempelvis vaniljsnap, flädersnaps, snaps med ingefära osv att bjuda på. Det finns en hel drös med enkla recept man kan göra. Ett annat hett tips är att svänga ihop en härlig bål. Här finns det också otroligt mycket att välja bland. Välj något somrigt och istället för att ha i massor av is så häll i massor av frysta bär istället, då blir bålen inte lika "vattnig" i smaken. En anna viktig detalj är att se till att det finns härliga alkoholfria alternativ, alla dricker inte alltid alkohol.

- Ofta vid såna här tillställningar så är kylen redan full när gästerna kommer. Ha därför ett annat ställe för att kyla dryck. Här kan man verkligen tänka fritt. Använd exempelvis en skottkärra som du fyller upp med kallt vatten/is. Eller varför inte en gammal byrå? Eller ett badkar? Låt fantasin flöda! 


Lekar - En av de roligaste sakerna med midsommar är ju lekarna! Ett tips är att leka ganska tidigt under kvällen då folk fortfarande har förmåga att lyssna och kan hålla någorlunda fokus. 5-kampen är en klassiker och är lagom många lekar. Lag om ca 4-5 personer brukar vara lagom. Det finns ju hur mycket lekar att välja bland och alternativ hittar du enklast genom att söka på google, men här kommer några lekar jag tycker är roliga:

Kubb
Beerpong 
Äta isglass genom en nylonstrumpa man har på huvudet
Pennan i flaskan
Irländsk julafton
Vem får in flest marshmallows i munnen
Äta kex & vissla först 
Ha hörlurar med musik i & nynna till låten - de andra ska gissa vilken låt
Hoppa säck
Vem får fast flest klädnypor i ansiktet

 
Musik - Bra högtalare är ett måste, kom ihåg att ha högtalaren på ett skyddat ställe om det skulle börja regna. 

- Ett annat bra tips är att låta alla få skriva en/två varsina låtar de vill ha med på spellistan, då får alla lyssna på en av deras låtar och så slipper man det där jobbiga "bytandet av låt mitt i". 

Övernattningsalternativ - Om man är på landet kan det vara bra om det finns övernattningsalternativ. Ofta går bussarna dåligt vid såna här högtider, och att ta taxi kan bli dyrt om man är långt ifrån stan.

Det var mina bästa tips och jag tror jag har fått med det mesta. Hoppas ni får en härlig midsommar nu i helgen som kommer! 
Evelina Andersson

Åh vilket bra inlägg!!! Jag bor just nu i USA och önskar så mycket att jag var i Sverige under just midsommar. Älskar midsommar!

Svar: Tack snälla du! Åh okej jag förstår det, älskar också midsommar! Men vilket äventyr att ha möjligheten att bo i USA ändå! Sverige finns ju alltid kvar! :* KRAM
Isabelle Burlin

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress

Veckans like